Wilt u minder belastingen betalen?

Dat kan met een levensverzekering

Iedereen wil natuurlijk zo min mogelijk belastingen betalen. Wist u dat een verzekering pensioensparen of langetermijnsparen en uw schuldsaldoverzekering uitstekende manieren zijn om uw belastingaangifte te optimaliseren?

​Een spaar- of beleggingsverzekering dient onder andere om te sparen voor uw pensioen en om uw geld te laten renderen. Maar als u belastingplichtig bent en/of beroepsinkomsten hebt, zijn deze drie individuele levensverzekeringen ook interessant voor uw belastingen.

Pensioensparen

​Met een pensioenspaarverzekering geniet u een gewaarborgde rentevoet. Daarnaast is deze verzekering ook fiscaal interessant: 30% van uw premie recupereert u immers via uw belastingen. Op een premie van 940 euro (het fiscale maximum) betekent dit een besparing van 282 euro. Een gezin kan zo dus tot 564 euro per jaar voordeel genieten.
Op uw 60ste verjaardag (of op de 10de verjaardag van het contract als u dit onderschreef vanaf de leeftijd van 55 jaar), is er een anticipatieve heffing van 8 %.

Langetermijnsparen (niet verbonden aan eigen woning)

​Ook op premies voor langetermijnsparen geniet u een belastingvoordeel van 30 %. U kunt momenteel maximaal 2 260 euro per jaar storten, wat een belastingvoordeel van 678 euro oplevert. Bovendien betaalt u ook minder gemeentebelastingen.
Op uw 60ste verjaardag (of op de 10de verjaardag van het contract als u dit onderschreef vanaf de leeftijd van 55 jaar), is er een anticipatieve heffing van 8 %.

Maak een afspraak bij ons en we berekenen graag voor u hoeveel u specifiek kan storten en sparen (het exacte bedrag is namelijk afhankelijk van bepaalde criteria).

Schuldsaldoverzekering

​Ten slotte biedt ook de schuldsaldoverzekering mogelijkheden tot fiscale optimalisatie.

Premies in mindering brengen

Als de fiscale korf nog niet volledig gevuld is met de kapitaalaflossingen en interesten van uw woonkrediet, kunt u ook de premies van uw schuldsaldoverzekering invullen op uw belastingbrief. Zo optimaliseert u uw fiscaal voordeel. Dit is vooral interessant als u op het einde van het jaar een lening aangaat en de premie voor uw schuldsaldoverzekering in één keer betaalt.

Of premies beter niet in mindering brengen

Soms is het echter fiscaal interessanter om de premies van uw schuldsaldoverzekering niet af te trekken van uw belastingen. U geniet dan uiteraard geen belastingvoordeel, maar in ruil wordt het eindkapitaal van uw verzekering ook niet belast.

Dit is interessant als:

 • uw fiscale korf al volledig gevuld in

  De schuldsaldopremies die u er nog bij zou stoppen, leveren u geen extra fiscaal voordeel op, terwijl het eindkapitaal wel belast wordt.
   

 • u uw nabestaanden zo goed mogelijk wilt beschermen bij uw overlijden

  Door de schuldsaldopremies niet af te trekken van uw belastingen wordt ook het eindkapitaal niet belast en blijft er des te meer over voor uw nabestaanden.

Schuldsaldoverzekering in mindering brengen in het kader van pensioensparen

​Als u de schuldsaldopremies niet in mindering brengt in het kader van een belasting voordeel voor de al dan niet eigen woning, kunt u ze wel onderbrengen in de fiscale korf van uw pensioensparen en op die manier fiscaal voordeel genieten. Hoeveel precies, dat berekenen wij graag voor u. 

Voorwaarden voor fiscale optimalisatie via levensverzekeringen

Er zijn een aantal voorwaarden om belastingvoordeel te kunnen genieten:

 • u onderschrijft de verzekering voor uw 65e,
 • u onderschrijft de verzekering alleen op uw hoofd,
 • de begunstigingsclausule van uw contract beantwoordt aan de fiscale regels en zijn beperkt.

 

Interesse of nog vragen? 

Contacteer ons vandaag nog en we maken zo snel mogelijk een afspraak voor u!

Vriendelijke groeten

 

 

 

 

Bron: AG Insurance