Ligt er bij jou ook nog een ‘coronavoucher’ in de kast?

Heel wat mensen die vorig jaar een vakantie hadden gepland, zagen deze voor hun ogen in het water vallen door de strenge maatregelen en het verbod op niet-essentiële reizen. Een grote klap voor zowel de consument als de reissector. Daarom werd de coronavoucher in het leven geroepen. Een waardebon die beide partijen zekerheid zou geven. Nu het verbod op niet-essentiële reizen niet meer van kracht is in ons land, is het tijd geworden voor een stand van zaken.

Minstens 1 jaar geldig en daarna geld terug

De coronavoucher werd vorig jaar in het leven geroepen om de impact op de reissector te beperken én de belangen van de reizigers te vrijwaren. Concreet hield deze maatregel in dat de verplichte terugbetaling van geannuleerde pakketreizen (combinatie vervoer en verblijf) opgeschort kon worden en dat de reiziger tegelijk een tegoedbon kon krijgen ter waarde van de geannuleerde pakketreis. Zo’n voucher kon je als reiziger niet weigeren, gold voor minstens 1 jaar en er hing de belofte aan vast dat hij na dat jaar terugbetaalbaar zou worden.

Het allergrootste voordeel voor de reiziger is dat je door de coronavoucher verzekerd bent dat je je geld niet kwijt raakt omdat dit gedekt is door verzekeraars. Zelfs bij een faillissement van het reisbureau. Nu bij vele vouchers, die vorig jaar werden uitgeschreven, de ‘eerste verjaardag’ in zicht komt, stellen veel reizigers zich de vraag wat hun opties nu zijn.

Vakantie uitstellen

Hoewel het bij velen kriebelt om er terug op uit te trekken, zijn er toch ook nog heel wat mensen die nog even willen afwachten en hun reis dus nog even willen uitstellen. Voor hen is het mogelijk om hun coronavoucher te verlengen aangezien deze minstens voor 1 jaar geldig is en er dus geen einddatum op staat.

Indien je van plan bent om je voucher te verlengen, raden we je wel aan om alle voorwaarden van de verlenging op papier te laten zetten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast is het ook belangrijk om geen nieuwe voucher in ontvangst te nemen, zodat de voorwaarden van de oorspronkelijke voucher blijven gelden, en je nog steeds gedekt bent wanneer de maatschappij failliet zou gaan.

Vroeg je reeds de verlenging aan, maar kreeg je nog geen antwoord? Geen paniek. Aangezien het reisbureau eerst goedkeuring moet vragen aan de verzekeraar, kan dit even duren.

Recht tot terugbetaling

Is het ondertussen effectief meer dan een jaar geleden dat je coronavoucher werd uitgeschreven? Dan heb je recht op terugbetaling. Indien je dit wenst, moet je wel zelf actie ondernemen en de procedure van het desbetreffende reisbureau volgen. We raden je aan om dit schriftelijk te doen. Stuur het reisbureau in kwestie eerst een e-mail en indien je daar geen antwoord op krijgt, raden we je aan om hen een aangetekende brief te sturen.

Goed om te weten is dat elk reisbureau op de hoogte is van het plan van aanpak van de terugbetaling, maar dat ze toch een half jaar de tijd hebben om het geld effectief terug uit te keren.

Vakantie boeken

Zoals eerder aangehaald merken we dat veel mensen deze zomer er toch even tussenuit willen en een reis willen boeken. Zeker nu het verbod op niet-essentiële reizen is opgeheven en meer en meer mensen hun covid-vaccin kregen. Daarom is de derde en laatste optie om met je coronavoucher een nieuwe reis te boeken.

Wil je graag een nieuwe vakantie boeken, maar is het je nog niet helemaal duidelijk wat de mogelijkheden zijn en weet je niet goed waar je heen wil en wanneer? Contacteer dan zeker en vast je reisbureau. Zij zullen je met veel plezier de nodige informatie geven en alles in goede banen leiden.