Ik heb een pakketje besteld maar het ging verloren… Wat zijn mijn rechten?

Ben je een fervente online shopper? Het is toch zó gemakkelijk! Je snuffelt een beetje rond op het internet, ziet een bom van mantel verschijnen die binnen een minuut van jou kan zijn. Met als enige nadeel dat je wat langer moet wachten vooraleer je hem in je handen hebt en er soms verzendkosten bij komen kijken. Al weegt dit meestal niet op tegen de drang om deze aankoop meteen af te ronden. Maar… wat als je aankoop nooit arriveert?

Verloren pakketjes

Er is niets zo vervelend dan dagenlang op een online pakketje te zitten wachten dat maar niet aankomt. Tot je een mailtje ontvangt in je mailbox met daarin “pakket geleverd”. Alarmbellen beginnen te rinkelen en paniek schiet je in de ogen. “IK HEB NIETS ONTVANGEN”, is het eerste waar je aan kan denken. Het gebeurt nochtans vaker dan je denkt, maar hoe ga je hiermee om?

Wat zijn jouw rechten als consument?

Gelukkig bestaat er zoiets als de Wet Consumentenaankoop. Deze beschermt je als consument waardoor je bijvoorbeeld bij een foute levering recht hebt op een prijsvermindering of ontbinding van verkoop. Normaliter ben je als consument beschermd door deze wet tot op het moment dat je het pakket in ontvangst neemt en je jouw krabbel voor ontvangst geeft. Concreet betekent dit dat je recht op bescherming blijft gelden als je pakketje verloren raakt!

Consument kiest vervoerswijze, wat dan?

Gelden mijn rechten nog steeds als ik zelf de vervoerswijze kies? Ja én nee. In principe geldt het recht op bescherming van verlies of beschadiging niet meer van zodra het bedrijf waar je je aankoop afrondde, je pakket overhandigt aan de koerierdienst naar keuze. Maar, stel dat je koerier een fout maakt of het pakket verliest, dan dient het bedrijf dit met de koerier te regelen. Jij blijft in dat geval je rechten behouden.

Heb je het idee om één of meerdere waardevolle online bestellingen te plaatsen? Dan is het aangeraden om een rechtsbijstandsverzekering aan te gaan. Deze beschermt namelijk alle belangen van de klant op het wereldwijde web. Online shoppen, was nog nooit zo veilig!