Geklungel op vakantie

Zo los je het op

Heb je de verkeerde brandstof getankt, je 4G op laten staan of op Facebook gemeld dat je twee weken van huis bent? Een beetje klungelig misschien, maar voor elk probleem bestaat een oplossing. Dus relax en geniet verder van je reis.

1. Ik heb op Facebook aangekondigd dat ik op reis vertrek

​Begrijpelijk, je hebt zo hard uitgekeken naar die vakantie … Jammer genoeg maak je het inbrekers met je post wel bijzonder makkelijk om ongestoord hun slag te slaan. Nu, één post hoeft niet rampzalig te zijn. Zolang je verder deze fouten niet maakt op sociale media. En nog een tip: zorg er gewoon ook voor dat je huis goed beveiligd is.

2. Ik heb benzine getankt in plaats van diesel

​Pitstop in Tsjechië. De beentjes strekken, een sterke koffie drinken en even bijtanken. Maar dan: kies je natural of nafta/mazot? Elk jaar tanken meer dan 15.000 mensen de verkeerde brandstof. Uit verstrooidheid, omdat ze het tankstation niet kennen of met een auto rijden die ze niet gewend zijn. 

Wat moet je doen?

 • Je hebt je fout meteen door:
  Start je motor niet, duw je auto naar een veilige plek en bel je pechverhelper.
  Hij zal je tank leegpompen.
   

 • Je bent al opnieuw vertrokken:
  Ga zo snel mogelijk veilig aan de kant staan en bel je pechverhelper. Meestal geraak je sowieso niet ver en slaat je motor af binnen enkele kilometers. Je motor moet bijna zeker hersteld worden.

3. Ik sta op de luchthaven en heb te veel vloeistoffen in mijn handbagage

​Shampoo, conditioner, deodorant, een grote bus zonnecrème, aftersun en parfum. Je hebt het allemaal bij je in je handtas en bent fier op jezelf dat je dit keer niets vergeten bent. Of toch wel?

In je handbagage mag je maximaal 1 l vloeistoffen mee hebben en slechts 100 ml per verpakking. De flesjes moeten in een doorzichtige, hersluitbare plastic tas zodat de luchthavenbeveiliging ze kan checken.

Wat kun je doen?

 • Je kan de vloeistoffen nog snel in je gewone bagage stoppen. Zorg dat ze goed dicht zijn en in een extra plastic zak zitten om lekken te voorkomen.

 • Vermijd stressy toestanden en koop een handige set reisflesjes, desnoods last minute op de luchthaven.

4. Ik heb tijdens heel mijn reis 4G laten op staan

​Je hebt tijdens je vakantie enkele toffe reisapps gedownload en wel honderd keer je Facebook en Instagram gecheckt. Maar dan slaat de schrik voor een torenhoge gsm-factuur je om het hart.

Hoeft niet!

Want vanaf 15 juni 2017 betaal je in landen van de eurozone (Europese Unie + Noorwegen, Ijsland, Liechtenstein) hetzelfde als in België om te bellen, sms’en en data op te halen. In Zwitserland, Andorra en niet-EU-landen betaal je wel nog roamingkosten.

5. Mijn bankkaart werkt niet meer

​Na een avondje stappen wil je afrekenen met je bankkaart. Maar ze werkt niet. Help!

Wat kun je doen?

 • Test je kaart eerst in België. Ken je je geheime code nog?

 • Check voor je vertrek of er genoeg geld op je rekening staat of verhoog tijdelijk de gebruikslimiet van je kredietkaart. Controleer ook de vervaldatum van je kredietkaart.

 • Controleer of je in je vakantieland kan betalen en geld afhalen met je (krediet)kaart. Voor de VS bijvoorbeeld moet je je kaart op voorhand tijdelijk openstellen voor wereldwijd gebruik.

 • Hou altijd wat cash geld bij de hand en bewaar het apart van je bankkaarten.

 • Bel Card Stop – 070 344 344 – om je kaart te blokkeren als ze gestolen, kwijt of ingeslikt is.

Problemen op vakantie zijn niet leuk. Maar met een goede voorbereiding kun je ze voorkomen of vrij snel oplossen. En weet je: als je een goede reisbijstandsverzekering hebt, sta je er niet alleen voor in het buitenland.

Bron: AG Insurance