De opstalverzekering: wat is het en is het verplicht?

Hoorde je ooit al eens van een opstalverzekering, maar heb je geen flauw benul van wat dat precies is, lees dan vooral verder. Wij leggen je alles uit!

Je bent slimmer dan je denkt!

Echt waar! Want een opstalverzekering is eigenlijk gewoonweg het Nederlandse woord voor wat we in Vlaanderen de woningverzekering of brandverzekering noemen. Je sluit deze verzekering dus best af als je een huis huurt, koopt of verhuurt zodat je er zeker van bent, dat wanneer er iets gebeurt, je de herstellingskosten aan je huis kan betalen.

Waarvoor ben je gedekt?

In de opstalverzekering zijn enkele basisdekkingen vastgelegd. Je makelaar is dus verplicht om onderstaande zaken op te nemen in je polis:

–       waterschade

–       de val van een vliegtuig

–       vallende boom

–       rook- en roetschade

–       de druk van sneeuw en hagel op de daken

–       storm- en hagelschade

–       bliksemschade

–       natuurrampen, zoals stormen

–       explosie

–       brand

Uiteraard kan je beslissen om je opstalverzekering nog verder uit te breiden. Het aanbod aanvullende dekkingen zal afhankelijk zijn van welke je verzekeraar precies aanbiedt.

Welke zaken dekt een opstalverzekering niet?

Stel dat je tv niet meer werkt door ouderdom, dan komt de verzekering niet tussen. Ook wanneer je een inboedelverzekering hebt, wordt schade door een defect niet gedekt. Verder worden situaties zoals onderstaande ook niet gedekt:

–       opzettelijke schade

–       schade door slijtage

–       schade door slechte bescherming

Let op!

Heb je tuin- of zwembadmeubels of een tuinhuis staan, kijk dan zeker goed na of je opstalverzekering deze zaken dekt. Dat is immers niet altijd het geval.

Ook de maximumbedragen kunnen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Check dus zeker altijd of het maximumbedrag hoog genoeg ligt voor jou.

Heb je vragen over de opstalverzekering of wil je graag een check-up van je polis? Contacteer dan je makelaar voor een afspraak.